Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Imec.istart bereikt mijlpaal van 1 miljard euro aan opgehaalde vervolgfinanciering

imec foto
Imec.istart, het  start-up-acceleratorprogramma van onderzoekscentrum imec, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt: de start-ups die ondersteund werden door imec.istart haalden samen meer dan 1 miljard euro aan vervolgfinanciering op. 
 
Imec ondersteunt beloftevolle start-ups niet alleen met startkapitaal, maar ook door hen actief te begeleiden in latere groeifases. Het imec.istart-programma biedt beginnende tech-ondernemers toegang tot een breed netwerk van durfkapitaalverstrekkers en strategische partners, zowel in Vlaanderen als in Europa.
 
Door middel van coaching helpt imec.istart de businesscases van nieuwe bedrijven te verfijnen en bereidt het ondernemers voor op gesprekken met investeerders. Dat die aanpak voor de betrokken bedrijven leidt tot succesvolle vervolgfinanciering, bewijst imec.istart met een totaalbedrag dat vandaag de kaap van 1 miljard euro overschrijdt. 
 
 
“Deze mijlpaal toont aan dat financiers, uit binnen- én buitenland, mee geloven in de start-ups waar wij onze schouders onder zetten”, zegt Sven De Cleyn, programmadirecteur imec.istart.  
 
“Het ophalen van bijkomende financiering, naast de inbreng die we vanuit imec.istart zelf voorzien, is uiteraard geen doel op zich. Voor jonge techbedrijven is het voorfinancieren van een stuk onderzoek en ontwikkeling, evenals de eerste stappen van het naar de markt brengen van hun producten, vaak een noodzaak. De mijlpaal van 1 miljard euro aan opgehaalde financiering is dus vooral een voorbode van een bijzonder stevig multiplicator-effect dat zich de komende jaren kan vertalen in een sterke groei van onze portfoliobedrijven.”
 
 
Sinds de oprichting in 2011 heeft imec.istart al meer dan 341 start-ups ondersteund. Dat heeft geleid tot 2.800 gecreëerde jobs, meer dan 200 miljoen euro aan omzet en 63 succesvolle exits via overnames of management buy-outs. Daarnaast hebben ruim 190 start-ups internationale markten aangeboord.
 
Opvallend is ook dat meer dan 90% van de imec.istart portfolio bedrijven hun basis in Vlaanderen behouden: duurzame economische impact in de regio dus. Voorbeelden zijn het Gentse foodtechbedrijf Deliverect, uitgegroeid tot een unicorn met 550 werknemers en drie strategische overnames, of het Limburgse softwarebedrijf UgenTec, dat een indrukwekkende exit van 90 miljoen euro realiseerde. 
 
 
Samenwerkingen met durfkapitaal, business angels en andere partners versterken het innovatieve ecosysteem in Vlaanderen en dragen bij aan internationale groei. Zo werd vorig jaar het imec.istart future fund gelanceerd, een fonds van 25 miljoen euro gericht op Seed- en Series A-financiering voor techstart-ups in België, Nederland en Italië. Hiermee wordt verdere groei en co-investering in grotere financieringsrondes mogelijk.
 
Als onafhankelijk onderzoekscentrum verbindt imec zich ertoe zijn expertise in te zetten om de feiten rond technologie en innovatie helder en objectief weer te geven, en zo de maatschappij te helpen ze te begrijpen en te plaatsen.
imec foto

Deel dit artikel